Atunci cand vine vorba despre un subler, vorbim de un instrument exterm de util, instrument ce se foloseste in aproximativ orice domeniu ce tine de inalta precizie a lungimii, adancimii sau latimii unei anumite piese. Ca sa va faceti o idee, un astfel de instrument se foloseste in ateliere mecanice, ateliere de dulgherie, dar si intr-un domeniu unde probabil nu v-ati astepta, cum ar fi domeniul manufacturii bijuteriilor.
Ce variante de subler sunt disponibile pe piata?
Inainte de a trece in revista categoriile de subler disponibile pe piata, trebuie sa specificam ca un astfel de instrument este realizat aproape in intregime din metal, in componenta sa fiind mai multe elemente, dupa cum urmeaza:
- Rigla – aici vor fi afisati intervalii de masurare in centimetri si milimetri
- Ciocurile de interior – se regasesc in zona superioara
- Ciocurile de exterior – se regasesc in zona inferioara
- Tija de adancime – aceasta nu se regaseste pe toate sublerele, fiind o parte componenta optionala
- Cursorul
- Surub de fixare
- Vernier – aceasta componente se intalneste doar la dispozitivele mecanice, fiind benefica in citirea anumitor fractii dintr-o scala principala, pentru a creste gradul de precizie al masuratorilor
- Afisajul – aceasta componenta, sa spunem asa, se regaseste doar pe sublerele electronice
Din punct de vedere al categoriilor, exista mai multe variante de sublere, cum ar fi sublere de 150, 200 sau chiar 300 de milimetri. Insa, principalele variante de sublere disponibile pe piata sunt sublerele mecanice si cele electronice.
Despre subler am putea spune ca este extrem de versatil, putand fi folosit atat la interior si la exterior, insa exista si sublere de adancime sau combinate care pot sa faca mai multe tipuri de masuratori, acestea fiind extrem de intalnite pe piata.
Daca va intrebati cum se masoara cu un subler, trebuie sa stiti ca acest lucru difera in functie de tipul masuratorii pe care doriti sa o faceti.
In cazul unei masuratori la exterior trebuie sa fixati piesa intrele ciocuri, iar valoarea afisata trebuie cititi in milimetri. Trebuie sa tineti cont de pozitia cursorului in functie de rigla si vernier.
In cazul unei masuratori la interior, trebuie introduse si fixate ciocurile in orificii, iar in functie de valoarea afisata, trebui sa mai adaugati 10 milimetri.
Pentru o masuratoare la adancime, trebuie sa introduceti tija destinata adancimii, iar ulterior doar sa cititi valoarea afisata.
Totodata, trebuie sa mentionam ca pentru sublerele mecanice trebuie sa deduceti de unul singur masuratorile ce sunt afisate pe subler, pe cand in cazul unui dispozitiv electronic, nu trebuie decat sa fixati ciocurile iar apoi sa verificati ce valoare este afisata pe respectivul afisaj, ecran, pe care il ai la dispozitie.
Asadar, exista mai multe variante de sublere, iar criteriile de masuratori pot fi diferite in functie de pozitia si locul in care doriti sa faceti masuratorile.